Truskawkowe, zdrowe przysmaki na upały

Sezon na truskawki w pełni. Stragany uginają się od ich ciężaru, zaś cena jest tak niska, że szkoda codziennie nie kupić choćby jednego kilograma. Tym bardziej, że cieszą nas co roku tak krótko. Żeby jednak codziennie nie jeść ich tylko w formie tradycyjnej, warto trochę pokombinować i wyczarować z nich pyszne i proste przysmaki.

truskawki
Truskawki to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. To doskonałe źródło witaminy C, A, E, oraz składników mineralnych: fosforu, krzemu, magnezu, manganu, potasu, wapnia, żelaza i cynku. Należą do produktów silnie alkalizujących (zasadotwórczych), ich spożywanie pomoże więc odkwasić organizm.

Naukowcy mówią także, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom "dobrego" cholesterolu HDL na stałym poziomie. Owoce te bezpieczne są także dla cukrzyków. Spożywanie truskawek wpływa na zahamowanie wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Truskawki chronią także przed nowotworami. Zawdzięczają to obecności kwasu elagowego, który wzmacnia układ immunologiczny i hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych.

Truskawki są niskokaloryczne – porcja 100 g to tylko 30–35 kcal, a do tego bardzo dobrze nawadniają organizm, bo w 90% składają się z wody. Są więc idealną przekąską w upalne dni.

Ale kiedy codziennie jemy je w tradycyjnej formie, to mogą nam się „przejeść”. Warto zatem wypróbować nasze propozycje na letnie przekąski z truskawkami w roli głównej.


DOMOWE ŻELKI TRUSKAWKOWE

Składniki:
- 2 szklanki zmiskowanych truskawek
- miód do smaku (żeby żelki nie były zbyt kwaśne)
- agar (ok. 4 łyżeczki)
- ok. 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
1. Wodę zagotować, dodać agar i zagotować ciągle mieszając, aż cały agar się rozpuści – ok 5 minut. Ewentualnie dodać odrobinę więcej wody.
2. Pod koniec gotowania dodać część musu i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na koniec połączyć z resztą musu owocowego i gotować ok. 2 minut.
3. Przełożyć do foremek na lód lub silikonowych i wstawić do lodówki do zastygnięcia.


DOMOWE LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE

Składniki:
- mrożony banan (krojony w plastry)
- mrożone truskawki
- mleko sojowe, ryżowe lub kokosowe
- miód (opcjonalnie)
- mielone siemię lniane do zagęszczenia

Wykonanie:
1. Owoce wyłożyć do malaksera i pozostawić ok 20 minut (żeby lekko się odmroziły).
2. Dodać niewielką ilość mleka roślinnego, miód i zmielone w młynku do kawy siemię lniane.
3. Lody zmielić na gładką masę.
4. Podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić chwilę w zamrażalniku.

SMACZNEGO!