Świąteczne pierniczki - bezglutenowe i tradycyjne

Zimowe dni grudniowe pędzą jak oszalałe. Teraz pozostało już tylko odliczać dni do Świąt oraz dokładnie zaplanować świąteczne menu. Czego nie może w nim na pewno zabraknąć? Oczywiście, korzennych pierniczków!

Pierniczki nie mają jednoznacznej historii. Prawdopodobnie w okresie późnego średniowiecza , gdy do Europy przypływały statki z indyjskimi przyprawami, narodził się pomysł korzennych ciasteczek. Na początku mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi – przyprawy do pierniczków były bardzo drogie. W Polsce najpopularniejszymi „miastami pierników” były Toruń i Gdańsk, które rywalizowały między sobą o najlepszą piernikową recepturę! 

Tradycyjnie pierniczki składają się z mąki pszennej, miodu, cukru, tłuszczu i oczywiście przyprawy korzennej. Wszystko zagniatamy dokładnie. Ciasto musi być jędrne i mieć piękny, brązowy kolor. Jednak, co zrobić w przypadku gdy nasze dziecko jest na diecie bezglutenowej? Czy w ogóle da się przygotować równie smaczne pierniczki bez użycia mąk glutenowych? Oczywiście, że tak :). Nie zawiedziecie Waszych dzieci, a zapewniamy, że taka wersja pierniczków będzie naprawdę pyszna.

Pamiętajcie, że przygotowywanie pierniczków to świetna okazja do spędzenia czasu z całą rodziną! Pieczenie i ozdabianie może być naprawdę wspaniałą zabawą, a dodatkowa pomoc młodych kucharzy na pewno usprawni przygotowywanie Świąt :).

pierniczkiPierniczki tradycyjne

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
2. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1 - 4 tygodnie, po tym czasie znów zmiękną.

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

- 200 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ryżowej, 50g mąki kukurydzianej, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki kokosowej/wiórków kokosowych
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 100 g miodu naturalnego
- 80 g oleju kokosowego
- 2 żółtka jajek ekologicznych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
- białko jaja do posmarowania

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać.
2. Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić. Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką.
3. Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką.
4. Wyłożyć ją na blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozpłaszczyć na grubszy placek (ok. 8 - 9 mm).
5. Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
6. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej.

Po ostudzeniu przechowywać w pojemniku lub puszce.