Kusząca słodycz - czy da się ją czymś zastąpić?
Poprawiają humor, dają poczucie radości. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych …słodycze. Te tradycyjne - sklepowe, oprócz rozkoszy dla podniebienia, nie wnoszą do organizmu nic, co wpływałoby na poprawę zdrowia. Wręcz przeciwnie dostarczają jedynie „pustych kalorii” i wielu szkodliwych dodatków. Mamy jednak na to sposób – zdrowe słodkie przekąski – czyli produkty, które zapewne już znasz, ale nie od ich słodkiej strony.
Podstawową zasadą jaką należy się kierować przy wyborze produktów do zdrowszej diety jest czytanie ich składu – im mniej składników, tym produkt mniej przetworzony, bardziej naturalny. Kolejność występowania poszczególnych składników na etykiecie też jest ważna. Jeśli w składzie produktu, na pierwszym lub drugim miejscu występuje cukier – odłóż go z powrotem na półkę.
W codziennym jadłospisie chęć na coś słodkiego można zaspokoić wybierając, następujące produkty:
Owoce
Owoce stanowią najlepszą naturalną formę zdrowych, słodkich przekąsek. Należy jednak pamiętać, że swą słodycz zawdzięczają naturalnie występującym cukrom. Nie należy zatem jeść ich ponad miarę. Zalecana porcja owoców w ciągu dnia to np. 1 szklanka (drobnych owoców) lub 1-2 jabłka czy duża pomarańcza itp. Owoce, które w szczególności zasługują na uwagę to: truskawki, jeżyny, borówki, jagody, wiśnie, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze, gruszki, kiwi. Są niskoenergetyczne, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. W połączeniu z jogurtem naturalnym czy maślanką to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie.
Słodkie warzywa
Jednym z warzyw, które może zaspokoić chęć na słodkości jest marchewka. Ze względu na to, że jest słodka i chrupiąca, pomaga w walce z chęcią do podjadania. Inne słodkie warzywa, chętnie wykorzystywane, jako smakowita przekąska to m.in.: bataty, buraki. Bataty są słodszymi rywalami naszych polskich ziemniaków. Zawierają też dużą dawkę likopenu, poprawiający pracę serca, a także selen, wit. B6, witaminę E oraz foliany. Można je jeść pieczone, grillowane czy gotowane. Mogą być bazą do wykonania ciasta lub puddingu. Z kolei burak, ze względu na wysoką zawartość błonnika, daje poczucie sytości i hamuje apetyt na słodycze. W jego skład wchodzi tryptofan - aminokwas odpowiadający za poczucie szczęścia, działa więc podobnie jak czekolada.
Domowe muesli
Kolejnym rozwiązaniem jest samodzielnie sporządzona mieszanka muesli – suszone owoce, nasiona, pestki, płatki owsiane, jaglane, gryczane, są dobrym rozwiązaniem w chwilach największej chęci na słodycze. Dostarczają dużą dawkę witamin z grupy B, błonnika, węglowodanów złożonych, co wpływa pozytywnie na nasz metabolizm i odczucie sytości.
Orzechowe kuleczki lub batoniki
Orzechy w połączeniu ze słodkimi owocami suszonymi są świetną alternatywą dla sklepowych słodkości. Takie przysmaki obfitują w witaminy m.in.: B, E i składniki mineralne – magnez, żelazo czy cynk. Dostarczają również dużą ilość białka oraz tłuszczu – w szczególności w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL.
Domowe zdrowe batoniki to połączenie owoców suszonych, orzechów, pestek i ewentualnie naturalnych płatków. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję batonika możesz dodać odrobinę miodu naturalnego lub masła orzechowego bądź pastę tahini.
Uwaga! Ze względu na ich wysoką kaloryczność – zjadaj je z umiarem.
Przepis na kokosowe kuleczki jaglane
Składniki:
- 60g kaszy jaglanej
- 100g wiórków kokosowych + około 30g – do obtoczenia
- 1,5 łyżki miodu
- Aromat migdałowy 2-3 krople
- Migdały bez skórki - ok 20 sztuk
- Olej rzepakowy 2 łyżki
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczki. Następnie ugotować ją w niewielkiej ilości soli w proporcji 2:1 (2 razy więcej wody niż kaszy).
2. Po ugotowaniu odsączyć i odstawić do ostudzenia.
3. Wiórki kokosowe podsmażyć na patelni z miodem, do uzyskania złocistego koloru i połączenia składników.
4. Następnie połączyć kaszę z wiórkami i aromatem oraz olejem i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego – do środka włożyć migdał i obtoczyć w wiórkach. Smacznego J
Autor - Katarzyna Żukowska - dietetyk, Akademia Zdrowego Przedszkolaka