Żywienie

Dlaczego warto jeść sezonowe i lokalne owoce i warzywa?

Późna wiosna i lato to znakomita okazja, by do codziennego menu włączyć większe ilości warzyw i owoców. Te ciepłe miesiące to właśnie okres, w którym mamy dostęp do bogactwa różnorodnych,…

3 idealne przepisy na wiosenny piknik

Pogoda za oknem piękna. Słońce świeci, niebo bezchmurne, a temperatura przekracza już 20 stopni! To wręcz idealne warunki atmosferyczne, by wreszcie wybrać się z całą Rodziną na wiosenny piknik. Warto…

Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?

W kuchni najczęściej nie wykorzystujemy w pełni potencjału pokrzywy. Zwykle przygotowujemy z niej jedynie napary ziołowe lub herbatki. Tak naprawdę, pokrzywa może stać się prawdziwym przysmakiem i główną bohaterką wielu…

Pokrzywa - postrach z dzieciństwa, po który warto sięgnąć

Dawniej zioła traktowane były z dużym szacunkiem (przypisywano im moce magiczne i lecznicze) i stosowane w medycynie ludowej jako remedia na wiele schorzeń organizmu. W dzisiejszych czasach poziom zainteresowania ziołolecznictwem…

Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?

W ostatnim artykule pisaliśmy trochę o bardzo modnych ostatnio jagodach Goji i zasadności wprowadzenia ich do codziennej diety. Jeżeli już zdecydujecie się na zakup tych owoców, powinniście dowiedzieć się również,…

Czy warto włączyć jagody Goji do diety?

Zwane nierzadko „superowocami", stają się coraz częściej stałym elementem naszej diety. Od ponad 2300 lat są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako ważny składnik terapeutyczny i leczniczy . Skoro można…

Strona 4 z 34